קייטנות מתי להתחיל?

הקיץ שוב מתקרב ואתו גם החודשים הארוכים של החוסר במסגרת תעסוקה לילדים. הורים רבים לילדים צעירים מתלבטים תכופות האם נכון יותר לאפשר לילד להישאר בבית, במסגרת החמה והמגוננת או לשלוח אותו לקייטנה שמשמעה מסגרת חדשה ולא שגרתית עבור הילד. נכון, פעמים קרובות קיימת האפשרות במסגרת קייטנות חינוכית היומיומיות כמו גני הילדים, מועדונית בית הספר ועוד. אך קייטנות אלו אינן בכל המקרים אטרקטיביות לילדים ולעיתים קרובות מבקשים לעצמם הילדים את החופש והיכולת להתרענן מעט מהמסגרת המוכרת ולהיחשף לתכנים וסביבה חדשה.

מסגרת קייטנות

קייטנות כיום מספקות פעילות שאורכה בין שבועיים לחודש וחצי ומסגרתה כחצי יום, מהבוקר עד הצהריים או אחר הצהריים. קיימות קייטנות הכוללות גם לינה ומתאימות לילדים בגילאים בוגרים המבקשים עצמאות ברמה של לינה מחוץ לבית. מעבר למסגרת הבסיסית של שעות הפעילות שברוב המקרים היא די דומה, קיים מגוון רחב מאוד במסגרות התכנים של קייטנות. קייטנות ספורט, מדע, סאמר סקול- קייטנות לימודים, קייטנות אתגרים, קייטנות שייט ועוד אינספור תחומים ככל שניתן להעלות על הדעת, ויש גם אטרקציות כגון סנפלינג, רפטינג בנהר, טיולים בארץ ואפילו השכרת יאכטה מחיר שמשתלם למארגנים לשלב את האטרקציות במסגרת הקייטנה.

איך יודעים שהילד מוכן למסגרת קייטנות?

פעמים קרובות מגלים ילדנו פרסום על קייטנות מרוחקות במסגרת שאינה מוכרת כלל לנו או לילדים, אך תחום הפעילות בהם "מדליק" ניצוץ בעיני הילד. אז עולה השאלה. האם נכון כבר לשלוח את ילדנו למסגרת חדשה לחלוטין? האם נכון שיבלה ימים ארוכים מחוץ לבית? התחום של מתן העצמאות לילדנו לגלות לבדו עולמות, תכנים וחברים חדשים הוא לא חד וברור ודורש מאתנו רגישות רבה וקשב למצבו הרגשי. יתכן שרצונו העז להשתתף בקייטנה מיוחדת נובע אך ורק מהתלהבות חולפת מבלי ההבנה בכל הכרוך בכך. לכן תפקיד ההורה הוא לעזור לילד להבין את משמעות ההרשמה לקייטנה במסגרת חדשה. ניתן לעזור לילדנו לפרש את רצונותיהם על ידי שאלות מנחות כמו: האם אתה רוצה לבלות את זמנך בסביבת ילדים חדשים רבים? האם אתה שואף להכיר חברים חדשים? אתה מרגיש בטוח לבלות ימים ארוכים או לישון במידת הצורך מחוץ לבית? מה אתה רוצה לחוות במהלך הקייטנה? למה דווקא התחום הזה מעניין אותך? כדאי לשאול את השאלות האלה באופן ניטרלי מבלי הבעת דעה או עמדה בנושא. ככל שנטיב להקשיב לילד כך נוכל לדעת בבירור האם הוא מוכן לחוויה של השתלבות בקייטנות. במידה ואינכם בטוחים תוכלו להציע לילדכם מגוון אלטרנטיבות כמו קייטנות של ימים ספורים בלבד, קייטנות בתי הספר והגנים ועוד. חשוב לא להתרשם מהפרסומים החיצוניים בלבד או  "מהכותרות" של הקייטנות. רצוי להתבונן יחדיו – הילד וההורה בתוכנית הפעילות של הקייטנה (הלו"ז), לקרוא יחד על הפעילויות השונות בכל יום ויום, ולדמיין את המצבים השונים בהן יידרש לקחת חלק. מעשה זה יהווה הכנה טובה להשתתפותו של הילד במסגרת קייטנות וכדרך לבחון את מידת העניין והמשיכה לתכנים.